B.V. oprichten hoe doe ik dat?

Wilt u een BV oprichten? Of het nu gaat om uw eerste onderneming, een overname of overdracht van een reeds bestaande B.V., het samenvoegen van meerdere B.V.’s of bijvoorbeeld het opzetten van een nieuwe holding structuur. In alle gevallen is het raadzaam om u goed te laten adviseren. Het is belangrijk dat u uw belangen goed borgt.

Kosten B.V. oprichten

Wat zijn de kosten van een BV starten in het eerste jaar bijvoorbeeld? Is het noodzakelijk om een accountant in te schakelen? Hoe complex zijn de eisen aan je boekhouding? Hoe kan ik kosten besparen op mijn administratie? Op deze en meer vragen vind je uitgebreid antwoord. Sinds oktober 2012 is wet- en regelgeving op het gebied van de B.V. flexibeler geworden. De voorheen geldende struikelblokken zijn door de wetgever weggenomen. Tegenwoordig is het mogelijk een B.V. op te richten met een kapitaal van € 1,00 of zelfs van € 0,01. Of dit in uw specifieke geval gunstig is, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Voordelen van een B.V.

Wilt u weten of een B.V. wel zo voordelig is voor u? Hieronder benoemen we eerst vijf belangrijke voordelen voor u:

 • Beperkte aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste voordelen van een B.V. als rechtspersoon is dat de bestuurder in principe niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden en schade van de besloten vennootschap. Dit is bijvoorbeeld bij een eenmanszaak als natuurlijk persoon wel zo. Zelfs in het privévermogen.

 • Aandelen zijn makkelijk overdraagbaar

Aandelen in een besloten vennootschap (B.V.) zijn makkelijk overdraagbaar. Daarmee draagt u alle schulden en bezittingen in één keer over. Bij een eenmanszaak is dat veel complexer.

 • Medeoprichters

Van een B.V. kunt u zelf oprichter, aandeelhouder en bestuurder tegelijkertijd zijn. Dat wordt directeur-grootaandeelhouder (DGA) genoemd. Dat hoeft niet, want het kunnen ook verschillende personen zijn die deze rollen vervullen. Een B.V. oprichten met meerdere personen is ook mogelijk.

 • Investeerders of kapitaal aantrekken

Het vermogen van een B.V. is verdeeld in aandelen. Een investeerder kan door middel van een investering (een deel) van de aandelen in handen krijgen. Zo bestaat bijvoorbeeld een eenmanszaak niet uit aandelen. Een B.V. leent zich dan ook beter voor het aantrekken van externe financieringen dan een eenmanszaak.

 • Lager belastingtarief

In vergelijking met bijvoorbeeld een eenmanszaak kent de B.V. een lager belastingtarief, genaamd vennootschapsbelasting. Dat is 20% of 25%. Vanaf ongeveer € 80.000,- à € 150.000,- winst is het belastingtechnisch aantrekkelijker om een B.V. te hebben als rechtspersoon.

Nadelen van een B.V.

Het oprichten van een B.V. heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. We zetten de vijf belangrijkste nadelen voor u op een rij:

 • Hogere oprichtingskosten

Een B.V. kent meer administratieve verplichtingen dan bijvoorbeeld een eenmanszaak. Daarom zijn de kosten voor zowel de oprichting van de B.V. als de jaarlijkse kosten van de administratie ervan hoger. Zo mag een B.V. bijvoorbeeld alleen opgericht worden door een notaris. Daarnaast is een B.V. wat administratiekosten betreft verplicht om elk jaar een jaarrekening op te maken en in te sturen naar de KvK. Zo kun je ervan uitgaan dat de jaarlijkse kosten van een eenmanszaak ongeveer tussen de € 600,- en €1.200,- liggen en van elke B.V. zal dat al snel op € 800,- à € 2.000,- neerkomen.

 • Minimaal DGA-salaris

De DGA van een B.V. moet minimaal € 44.000,- verdienen per jaar. Echter, sinds 2017 mag je als DGA de eerste 3 jaar het wettelijk minimumloon verdienen in plaats van het gebruikelijke loon van €44.000. Er blijft zo meer vermogen over om te investeren in je onderneming.

 • Geen startersaftrek

Met een B.V. kan je geen gebruik maken van de huidige fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Onder €80.000,- nettowinst per jaar zijn de aftrekposten fiscaal voordeliger dan het belastingtarief voor de B.V.

 • Meer administratie

Als je een B.V. hebt, moet je een aangifte vennootschapsbelasting indienen en elk jaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.

 • Overdracht

Aandelen in een B.V. zijn gemakkelijk over te dragen, maar je moet hiervoor wel altijd langs een notaris. Het overdragen kost dus tijd en geld.

Eisen B.V. oprichten

Bij het opstarten van een onderneming in een personenvennootschap, bijvoorbeeld een eenmanszaak of vennootschap onder firma, geldt dat u persoonlijk aansprakelijk bent. Bij de oprichting van een B.V. is dit anders: hierbij is een notariële akte vereist. Bij de oprichting van een B.V. is dit anders: hierbij is een notariële akte vereist. Het voordeel hiervan is dat een jurist meekijkt naar uw persoonlijke ondernemingsstructuur.
Voor het oprichten van een besloten vennootschap dient u aan de volgende eisen te voldoen:

 • Notariële oprichtingsakte met statuten.
 • Startkapitaal en aandelenkapitaal.
 • Functies binnen de B.V.
 • Inschrijving Kamer van Koophandel.
 • Na de oprichting: jaarstukken en DGA-salaris.

Voor de invulling van het bovenstaande is het van belang om u goed te laten informeren.

Advies verschillende rechtsvormen

Onze medewerkers van de afdeling Ondernemingsrecht geven u graag meer informatie omtrent de oprichting van onder andere:

 • de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (B.V.);
 • de naamloze vennootschap (N.V.);
 • de stichting;
 • de vereniging;
 • de coöperatie.

Aandelen van de B.V.

Richt u met bijvoorbeeld uw compagnon een B.V. op? Dan kan het verstandig zijn om een en ander met betrekking tot gerechtigheid in die B.V. (de aandelen) vast te leggen in een zogeheten aandeelhoudersovereenkomst. De vastlegging van een aandeelhoudersovereenkomst in een notariële akte heeft meer bewijskracht. Laat u vrijblijvend informeren door ons!

Heeft u een vraag over ondernemingsrecht?

Wilt u meer informatie of sparren over alle informatie hierboven? Neem contact met ons op via +31 492 – 36 21 21 of info@gvgn.nl.

Contactformulier